Het verblijf


De kalfjes komen op Erve ’t Hacht als ze twaalf weken oud zijn en gaan weer terug naar het melkveebedrijf als ze ruim anderhalf jaar zijn (20 maanden). Het eerste verblijf van de kalfjes is comfortabel, met stro op de vloer en een goed klimaat. De verhuisdozen komen in zicht wanneer ze vier tot vijf maanden oud zijn. Dan gaan ze over naar hun tweede verblijf, de ligboxenstal. Een stal met veel licht, lucht en ruimte waar de kalveren blijven tot het einde. Vanaf twaalf maanden noemen we ze trouwens geen kalveren meer, maar pinken. Dat zijn de ‘pubers’ binnen de koeienwereld.

De kalveren en pinken krijgen vooral brok en hooi te eten. Dat is belangrijk voor het herkauwen. De dieren hebben namelijk vier magen. Het voedsel dat de kalveren en pinken doorslikken komt terecht in de eerste maag en rispen ze later weer op om te herkauwen. Hierna slikken ze het weer in en gaat het voedsel richting de tweede maag, gevolgd door de derde en vierde maag. Zo verteren ze het voedsel. Hoe langer de kalveren en pinken herkauwen, hoe beter. Daarnaast gaat er veel rust van de dieren uit. Een genot om naar te kijken.

Met twintig maanden zijn de pinken zelf bijna klaar voor het moederschap (namelijk met 24 maanden), dat is het moment dat ze terug gaan naar het melkveebedrijf. Als koeien hun eerste kalf hebben gedragen, komt de melkproductie op gang. Vanaf dat moment zorgen ze voor jouw dagelijkse glas melk!
 

Erve 't Hacht op Facebook Erve 't Hacht op Instagram