pinken zijn de
'pubers' binnen
de koeienwereld

Jongveebedrijf

 

Hij staat centraal op ons bedrijf, de jongveestal. Het opfokken van jongvee voor de melkveehouderij is één van onze kernwerkzaamheden.Een ander onderdeel van ons bedrijf is de akkerbouw, waaronder het verbouwen van gras en maïs.

Wanneer de kalfjes ongeveer 12 weken zijn komen ze van een melkveebedrijf over naar Erve ’t Hacht en blijven daar tot het moment dat ze zelf klaar zijn om kalfjes te krijgen (en dus melk gaan produceren). Dat is ongeveer rond de leeftijd van 1,5 jaar. Het verblijf van de kalfjes is comfortabel, met stro op de vloer en goed klimaat. De verhuisdozen komen in zicht wanneer ze vier tot vijf maanden oud zijn. Dan gaan ze over naar hun tweede verblijf, de ligboxenstal. Een stal met veel licht, lucht en ruimte waar de kalveren blijven tot het einde. Vanaf twaalf maanden noemen we ze trouwens geen kalveren meer, maar pinken. Dat zijn de ‘pubers’ binnen de koeienwereld. 

In de warmere maanden kan het jongvee naar buiten. Zo hebben de kalveren een eigen kalverweide tussen de fruitbomen. De pinken komen zelfs een blokje om. Met een beetje geluk zie je ze rond de Bed & Breakfast grazen. Altijd goed voor een mooi plaatje! De kalveren en pinken krijgen naast gras vooral brok en hooi te eten. Dat is belangrijk voor het herkauwen. De dieren hebben namelijk vier magen. Het voedsel dat de kalveren en pinken doorslikken komt terecht in de eerste maag en rispen ze later weer op om te herkauwen. Hierna slikken ze het weer in en gaat het voedsel richting de tweede maag, gevolgd door de derde en vierde maag. Zo verteren ze het voedsel. Hoe langer de kalveren en pinken herkauwen, hoe beter. Daarnaast gaat er veel rust van de dieren uit. Een genot om naar te kijken.

Met twintig maanden zijn de pinken zelf bijna klaar voor het moederschap (namelijk met 24 maanden), dat is het moment dat ze terug gaan naar het melkveebedrijf. Als koeien hun eerste kalf hebben gedragen, komt de melkproductie op gang. Vanaf dat moment zorgen ze voor jouw dagelijkse glas melk!

Rondleiding

Wil je eens een kijkje komen nemen? Wij verzorgen graag een rondleiding! Vraag ons naar de mogelijkheden. 

Erve 't Hacht op Facebook Erve 't Hacht op Instagram